Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ



Τα Επιτελεία  των ασφαλιστικών για τον κορονοϊό - 

Σε κατάσταση πολέμου

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν αυξάνεται συνεχώς, ο κόσμος δουλεύει από το σπίτι, αν γίνεται, ή δεν δουλεύει. Οι αγορές, οι οικονομίες καταρρέουν, τα χρηματιστήρια (CAC – 40, DAX, SMI, κραχ στην Wall Street, τούμπες στην Ασία) πέφτουν λόγω του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος που δεν έχει τρόπο να προφυλαχτεί, μια και όλα τα σενάρια ελέγχουν την προσφορά.



Πλέον όλων αυτών, έρχονται και οι ανακοινώσεις από τους καιροσκόπους: η τάδε διάσημη ηθοποιός έχει προσβληθεί από τον ιό, ο τάδε... έκανε αυτό… ξαφνικά όλοι έγιναν γνώστες και δίνουν συμβουλές life style για τα πάντα. Τρόποι επικοινωνίας που δεν βοηθούν και που φτάνουν στα όρια της υστερίας.

Καλύπτουν τον Πόλεμο και τις Πανδημίες οι Ασφαλιστικές; Το Περισκόπιο σε θέση αναζήτησης, ζουμάρει πάνω στα ασφαλιστήρια υγείας - ζωής

Το Περισκόπιο έστρεψε το “μάτι” πάνω σε μία ανάρτηση προ ημερών η οποία έγραφε ότι οι ασφαλιστικές είχαν προβλέψει τον κορονοϊό και τον είχαν εξαιρέσει από τις καλύψεις.
Είναι και μελλοντολόγοι οι (αντ)ασφαλιστές; Δεν θέλουν να υπολογίσουν τον κίνδυνο; Δεν θέλουν να καλύψουν τους κινδύνους υγείας; Τι είναι τελικά;
Το Περισκόπιο αποκρυπτογράφησε τους όρους των Συμβολαίων Υγεία και Ζωής και είδε ότι πρόκειται για Συμβάσεις που έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, έχουν συμφωνηθεί και υπογράψει από τους συμβαλλόμενους. Οι συμβάσεις τηρούνται υποχρεωτικά. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός που προϋπήρχε… τι να προβλέψεις για κάτι που υπάρχει; Να προβλέψεις ότι θα γίνει ανίσχυρο το ανοσοποιητικό των ανθρώπων από τον τρόπο ζωής τους, μας είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, ή ότι δεν πρέπει να δένεσαι πίσω από το άρμα της υστερίας και της παραπληροφόρησης;
Οι ιοί καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, κανονικά. Οι Πανδημίες, Πόλεμοι, λόγοι Ανωτέρας Βίας, εξαιρούνται και πιθανά σε ειδικές περιπτώσεις να γράφεται ένα μέρος των κινδύνων από τους αντασφαλιστές. Βεβαίως μας λένε όλες οι ασφαλιστικές και τα συμβόλαια δεν δίνουν τις ίδιες καλύψεις. Ο κορονοϊός κηρύχτηκε όπως ο Η1Ν1 πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατεπείγοντα μέτρα για τον κορονοϊό. Μιλάμε τώρα για δημόσιο κίνδυνο.

Το Περισκόπιο στα ενδότερα των επιχειρήσεων

Έχασαν λένε τα λεφτά τους, το Περισκόπιο είδε συμβάσεις που είχαν υπογραφεί και οι οποίες ακυρώθηκαν / αναβλήθηκαν και οι ασφαλιστικές δεν τους αποζημιώνουν.
Εδώ βάλαμε κάτω τα Συμβόλαια Διακοπής Εργασιών. Πόσοι καταρχήν έχουν συμβόλαια Διακοπής Εργασιών και πόσοι εξ αυτών έχουν υπογράψει καλύψεις απώλειας εσόδων από την υποχρέωση τους από τις Αρχές να ακυρώσουν ή αναβάλλουν τις επιχειρήσεις τους και μέσα σε αυτό να περιλαμβάνεται συγκεκριμένος όρος για υλικές ζημιές;

Δέχονται τους όρους των αεροπορικών, ζητάνε αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές

Το Περισκόπιο στα ξενοδοχεία: Απώλειες σε ξενοδοχεία, μείωση τουριστικής κίνησης, αφερεγγυότητες. Και πάλι εδώ είμαστε για να πούμε ότι η αφερεγγυότητα πληρωμών, μπορεί να καλυφθεί μόνο με την ασφάλιση πιστώσεων. Αυτές προβλέπεται να αυξηθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euler Hermes και της Atradius. Τα ελληνικά ξενοδοχεία γιατί να διαμαρτύρονται τώρα; πριν λίγο καιρό όταν πτώχευσε η Thomas Cook δεν έδειχναν να θέλουν να ακούσουν για τις ασφαλίσεις πιστώσεων.
Και αναρωτιέται η στήλη, αν δεν θέλεις να ακούσεις την πρώτη φορά για τυχόν μελλοντικές συνέπειες, πώς μπορείς να απαιτείς να μετριάσεις τις συνέπειες την δεύτερη ή την τρίτη φορά;

Κόκκινη κάρτα βγάζουν οι αεροπορικές και οι ασφαλιστικές

Τα βάζουν με τις ασφαλιστικές και τις αεροπορικές γιατί δεν θέλουν να ταξιδέψουν ορισμένοι λόγω κορονοϊού και με τις ασφαλιστικές γιατί δεν αποζημιώνουν. Όχι δεν είναι έτσι, επειδή είναι πιο εύκολο να κατηγορούμε από το να πράττουμε ώριμα.
Πριν εκδοθεί ένα αεροπορικό εισιτήριο, διαβάζουμε, δεχόμαστε ή δεν δεχόμαστε τους όρους πώλησης. Αν τους έχουμε δεχτεί γιατί χάνουμε τον χρόνο μας να ζητούμε ευνοϊκούς όρους μεταχείρισης που έχουν τα flexible εισιτήρια; Θα δεχόμασταν, όρους non rebate, αν είχαμε αγοράσει απόλυτα ευέλικτες μορφές εισιτηρίων; Οι δε, ασφαλιστικές γιατί να αποζημιώσουν αν δεν προβλέπεται στους όρους;

Το σημερινό νέο από την Generali

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Generali, υπό την προεδρία του Gabriele Galateri di Genola, ενέκρινε τη δημιουργία Έκτακτου Διεθνούς Ταμείου ύψους έως 100 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη του αγώνα και την αντιμετώπιση του Covid-19 που έχει ξεσπάσει σε διεθνές επίπεδο. Το Ταμείο, το οποίο θα βοηθήσει κυρίως την Ιταλία αλλά θα είναι διαθέσιμο και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Generali, θα προσφέρει άμεση βοήθεια σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κρίση και μεσοπρόθεσμα αποσκοπεί στη στήριξη των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης στις πληγείσες χώρες. Οι εργαζόμενοι της Generali θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στο ταμείο.

Τι δήλωσε στο epixeiro.gr η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως, η ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο εταιριών εφαρμόζει πρωτόκολλα κανόνων υγιεινής και λελογισμένου περιορισμού ταξιδίων και πολυπληθών εκδηλώσεων για την προστασία των εργαζομένων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αναβαθμίζουν και επικαιροποιούν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Τα σχέδια αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εργασία από το σπίτι , διασπορά του προσωπικού σε χώρους ώστε να υπάρχει ικανή απόσταση μεταξύ των εργαζομένων ή εργασία σε βάρδιες.
Με δεδομένη την περιορισμένη γνώση για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιού και ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, θα ήταν παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς τις πραγματικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά.
Οι συνέπειες στις εργασίες της ασφαλιστικής αγοράς εξαρτώνται και από τις μακροοικονομικές επιδράσεις στην οικονομία της χώρας. Τυχόν επικράτηση του δυσμενούς σεναρίου για περαιτέρω γενίκευση της διάδοσης του ιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και πιθανή μείωση της ζήτησης προϊόντων μεταξύ των οποίων και του ασφαλιστικού προϊόντος.
Η ΕΑΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα Μέλη και παρακολουθεί από κοινού τις εξελίξεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου