Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

Οι μεταφορές είναι ένας από τα βασικά γρανάζια της οικονομίας. Χωρίς τις μεταφορές η παγκόσμια οικονομία σταματάει.Γι΄αυτό και δε πρέπει να σταματάνε ποτέ.

Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται και στην απρόσκοπτη διακίνηση των εμπορευμάτων. γι΄αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η  ασφάλιση των μεταφερομένων εμπορευμάτων,


αλλά και των ευθυνών που αναλογούν στα εμπλεκόμενα νομικά ή φυσικά πρόσωπα (μεταφορείς και διαμεταφορείς).

1. Ασφάλιση μεταφερομένων εμπορευμάτων. Δεν είναι κάτι καινούριο.

Οι πρώτες αναφορές αναφέρονται στον κώδικα τουΧαμουραμπί όπου αναφέρονταν οι διαδικασίες σε περίπτωση που κάποιο καραβάνι έπεφτε θύμα κλοπής αλλά και για τις θαλάσσιες ασφαλίσεις και την θαλάσσια αστική ευθύνη .Επίσης  τον 17ο αιώνα, στην Αγγλία, η ασφάλιση των εμπορευμάτων (θαλασσοασφαλίσεις) παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, δημιουργώντας την υποδομή για το μεταγενέστερο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που εξακολουθεί (με τις προσαρμογές που επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα) να ισχύει μέχρι τις μέρες μας.

Τα εμπορεύματα σήμερα καλύπτονται από οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια υποστούν κατά το διάστημα της μεταφοράς τους σε όλο τον κόσμο και με όλα τα μέσα, σύμφωνα με τις 3 ρήτρες του Ινστιτούτου Ασφαλιστών του Λονδίνου (Institute Cargo Clauses of London Underwriters) και τις προαιρετικές επεκτάσεις αυτών. Οι ρήτρες αυτές (A, B, C) παρέχουν τις εξής καλύψεις.

Institute Cargo Clause C

Με την ρήτρα αυτή καλύπτονται οι ζημίες στο φορτίο από ατύχημα του μεταφορικού μέσου, δηλαδή σύγκρουση, πρόσκρουση, ανατροπή, βύθιση, προσάραξη, πυρκαγιά, έκρηξη και η εκβολή του φορτίου στην θάλασσα. Καλύπτονται επίσης η θυσία γενικής αβαρίας και η συμμετοχή στα σώστρα.

Institute Cargo Clause Β

Με την ρήτρα αυτή καλύπτονται οι ζημίες της ρήτρας C και επιπλέον ζημίες στο φορτίο από σεισμό, έκρηξη ηφαιστείου ή κεραυνό, αρπαγή εμπορεύματος από τα κύματα, εισχώρηση θαλασσινού νερού, λίμνης ή ποταμού, ολική απώλεια δέματος κατά τη διάρκεια φόρτωσης ή εκφόρτωσης από το πλοίο.

Institute Cargo Clause Α

Καλύπτονται όλοι οι κίνδυνοι κατά την μεταφορά (ρήτρα κατά παντός κινδύνου) εκτός από αυτούς που ρητά εξαιρούνται στο συμβόλαιο. Ενδεικτικά καλύπτονται όλες οι ζημίες που περιλαμβάνουν οι ρήτρες C και B και επιπρόσθετα απώλειες λόγω θραύσης, κλοπής, πειρατείας και κακόβουλης πράξης. Στις βασικές εξαιρέσεις του ασφαλιστηρίου είναι ο δόλος του ασφαλισμένου, η φυσιολογική φθορά του εμπορεύματος, το ίδιο ελάττωμα, ο πόλεμος, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η καθυστέρηση και άλλες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου