Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ας γνωρίσουμε κάποια βασικά στοιχεία για τις ασφάλειες υγείας.



Οι ασφάλειες υγείας δεν είναι ένα απλό  και συνηθισμένο προϊόν όπως η ασφάλιση του οχήματος μας ή του σπιτιού μας.Είναι λίγο ποιο σύνθετη και βασίζεται σε αρκετές λεπτομέρειες, επίσης ο κόσμος δε γνωρίζει πολλά για την συγκεκριμένη ασφάλιση παρόλο που μετράνε πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Ας δούμε λοιπόν κάποιες βασικές έννοιες για να μπορούμε να κατανοήσουμε αυτού του είδους ασφάλιση

που λόγω των ημερών η ύπαρξη της αλλά και η κατοχή ενός συμβολαίου υγείας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Τα προγράμματα υγείας διακρίνονται σε:Ατομικά, οικογενειακά και ομαδικά (άνω των 5 ατόμων συνήθως και αφορούν επαγγελματικής φύσεως ομάδες ατόμων)

Αναλόγως της διάρκειας χωρίζονται σε ισόβιας διάρκειας ή σε ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια.

Τα πρώτα οι αρχικοί όροι αλλά και το συμβόλαιο διαρκούν ισοβίως ,στη δεύτερη περίπτωση  τα συμβόλαια αυτά ανανεώνονται κάθε χρόνο  και οι όροι τους μπορούνε να αλλάξουν μονομερώς  η η εταιρεία μπορεί να σταματήσει το συμβόλαιο.Στη προκειμένη περίπτωση οι όροι δεν αλλάζουνε μόνο για ένα πελάτη αλλά για το σύνολο των πελατών του συμβολαίου και σε περίπτωση που η εταιρεία σταματήσει το συμβόλαιο είναι υποχρεωμένη να προσφέρει στους πελάτες της αντίστοιχο συμβόλαιο.


Χωρίζονται επίσης σε προγράμματα πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας  περίθαλψης ή συνδυασμός και των 2.

Τα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης καλύπτουν μόνο ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις και κάποια περιλαμβάνουν ετήσιο τσεκ απ΄.Είναι ποιο απλά στη χρήση τους δεν έχουν όριο ηλικίας και καλύπτουν και προϋπάρχουσες παθήσεις.

Τα προγράμματα δευτεροβάθμιας περίθαλψης ή αλλιώς Νοσοκομειακά  περιλαμβάνουν  τη   νοσηλεία του πελάτη ,δηλαδή από την εισαγωγή του στο θεραπευτήριο και μετά. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν και ετήσιο τσεκ απ΄.

Σημεία που χρειάζονται προσοχή.

Το ύψος της κάλυψης που αγοράζω.Δηλαδή άλλα προγράμματα έχουν ανώτατο ετήσιο  όριο κάλυψης τα 40000€ άλλα τις 100000€,500000€ κτλπ

Το απαλλασσόμενο ύψος κάλυψης Δηλαδή το ποσό που θα πληρώσουμε εμείς .πχ έχουμε απαλλασσόμενο  1500€ και τα έξοδα νοσηλείας μας είναι 10000€,τότε η ασφαλιστική πληρώνει 8500€ και εμείς τα 1500€ Υπόψιν εάν συνεισφέρει και το ταμείο μας (ΕΦΚΑ κτλπ) τότε το απαλλασσόμενο μας(η συμμετοχή μας) πέφτει..Επίσης κάποιες ασφαλιστικές στα προγράμματα τους ορίζουν ένα απαλλασσόμενο ποσό ανά νοσηλεία ή ανά έτος.

Ποια έξοδα καλύπτει ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο;

Καλύπτει τα έξοδα που θα γίνουνε εντός του θεραπευτηρίου δηλαδή ,δωμάτιο τροφή,χειρουργεία,αμοιβές χειρουργών ιατρών ,φάρμακα χημειοθεραπείες αποκλειστική νοσοκόμα και σε κάποια προγράμματα τα έξοδα 1 μήνα πριν και ένα μήνα μετά τη νοσηλεία.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 

Είναι ένας βασικός παράγοντας μέσα στο  συμβόλαιο και αιτία πολλών παρεξηγήσεων.

Οι εξαιρέσεις συνήθως αφορούν ψυχικές παθήσεις, ναρκωτικά, αξιόποινες πράξεις ,το διάστημα που ο πελάτης υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, πόλεμο.πυρηνική έκρηξη.

Βασικός λόγος εξαίρεσης επίσης είναι και οι προϋπάρχουσες ασθένειες.Σε αυτή τη περίπτωση η ασφαλιστική μπορεί να  βάλει ισόβια εξαίρεση ή να την καλύψει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή να βάλει επασφάλιστρο στον πελάτη.

Αναμονές.: Συνήθως υπάρχει περίπτωση  κατά τη διάρκεια που συνάψαμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να πάσχουμε από κάτι  αλλά δε το γνωρίζουμε διότι η πάθηση δεν μας έχει δώσει κάποιο σύμπτωμα.

Γι΄αυτό και οι ασφαλιστικές για κάποιου τέτοιου είδους παθήσεις έχουν θεσπίσει τις αναμονές ,δηλαδή κάλυψη αυτών των παθήσεων μετά από 6μήνες -1 χρόνο κτλπ΄

Τέτοιες παθήσεις συνήθως είναι ,Αμυγδαλές, κρεατάκια κοίλη,καρδιά, αιμορροΐδες, νεοπλασίες  .

Έκταση κάλυψης : Τα περισσότερα συμβόλαια καλύπτουν  περιστατικά και νοσηλεία και εκτός Ελλάδας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας ή στείλτε μας ένα μειλ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου