Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19

 

Εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια στο εξάμηνο της κρίσης

 



Νίκος ΣακελλαρίουΔημοσιογράφος - Section Editor, epixeiro.gr 

Σε αναζήτηση αποδόσεων μέσα από αμοιβαία κεφάλαια στράφηκαν στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή Ασφαλιστικά Ταμεία, δημόσιοι φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες και λιγότεροι ιδιώτες.

Με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα, τα ομόλογα είναι δύσκολο να αγοραστούν στη δευτερογενή αγορά και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις μετοχικές επενδύσεις, οι περισσότεροι φορείς στράφηκαν σε τοποθετήσεις κεφαλαίων μέσα από τα αμοιβαία κεφάλαια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, οι εισροές κεφαλαίων στα α/κ διαμορφώθηκαν στο 2ο τρίμηνο 2020 (δηλαδή περιλαμβάνεται και το lockdown) στα 161 εκατ. ευρώ και στο 3ο τρίμηνο (θερινό) στα 121 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα αυξημένες εισροές είχαν στο διάστημα από το lockdown μέχρι και τις 30/9 τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού (ελληνικά ομόλογα) και τα διεθνή ομολογιακά α/κ. Οι εισροές αυτές αποδίδονται κυρίως στο μεγάλο ράλι που πραγματοποίησαν τα διεθνή και ελληνικά κρατικά ομόλογα στο διάστημα αυτό (Μάρτιο-Σεπτέμβριο 2020).

Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκμεταλλεύθηκαν τα πακέτα στήριξης των κεντρικών τραπεζών και τους μηχανισμούς ενίσχυσης των ομολόγων και έστρεψαν τους πελάτες τους (θεσμικούς φορείς και ιδιώτες) προς τα ομολογιακά α/κ τα οποία είχαν συνολικές εισροές 38 εκατ. Ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και 21 εκατ. Ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων κατέχει πλέον το 39% του συνολικού ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι η στροφή προς τα μεικτά α/κ το ενεργητικό των οποίων αποτελεί το 23% επί του συνολικού ενεργητικού, και τα funds of funds (αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μερίδια άλλων αμοιβαίων κεφαλαίων) σε ποσοστό 16%, τα μετοχικά α/κ έχουν υποχωρήσει στο 14% επί του συνολικού ενεργητικού. Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνουμε ότι οι επενδυτές πλέον αναζητούν αφ’ ενός μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω διασποράς των επενδύσεων και στρέφονται προς μεικτά και f/f.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές ενεργητικού, αυτές αποδίδονται ιδιαίτερα στην άνοδο των τιμών μετοχών και ομολόγων από τα ράλι που πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο 6μηνο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου